sunnuntai 11. elokuuta 2019

Bujoilua

Näin sateisen sunnuntailenkin jälkeen onkin hyvä aika kirjoittaa. Tänään ajattelin hieman kertoa bujoilusta, jota olen ehtinyt tehdä noin vuoden. Käytännössä tämä bujoilu siis tarkoittaa kalenterin luomista vihkoon, mihin voi sitten sisällyttää itselle tärkeitä asioita, tehdä erilaisia listoja ja tarkastella vaikka kuukauden mielentiloja. Vain taivas on rajana, koska kaikesta voi päättää itse eikä normeja ole. Niinpä jokainen kuukauden päivä on luotava itse vihkon sivuille.

Tässä postauksessa en niinkään käy lävitse, mitä kaikkea olen elokuulleni bujoillut vaan vähän yleisesti miten tämä vuoden bujoilu on mennyt ja miten koen koko jutun. Mutta ei hätää, minulla on muutama kuva tämän elokuun sivuista.

Palataan noin vuosi taakse päin. Mietin, minkä kalenterin ostaisin seuraavaksi, koska minulla on ollut kalenteri oikeastaan enemmän tai vähemmän jokaiseksi lukuvuodeksi jo pidemmän aikaa. Vastaani tuli kuitenkin eräs fakta, mikä on toteutunut jo pidemmän aikaa: kalenterin sivut eivät palvele minua haluamallani tavalla ja kalenteri jää kokonaisuudessaan aika tylsäksi, vaikka sitä hieman koristelisi. Jotenkin vain puuttuu tietynlaisia valinnanvapauksia ja ominaisuuksia. On myös mielestäni tärkeää, että kalenteri viestittää jotain persoonallisuudesta, koska jos kalenteri tuntuu tylsältä ja ankealta, ei sitä myöskään jaksa käyttää. Näin on käynyt monta kertaa kohdallani.

Olin kuullut sanan bullet journal eli bujo muutamia kertoja ja tiesinkin suurin piirtein mistä on kyse. Ajattelin aluksi, että joo hyvä idea, mutta miten ihmeessä jaksan joka kuukausi väsätä uudet sivut ja että se jää jossain kohtaa kesken. Päätin kuitenkin kokeilla, vaikka tuo mutta-ajatus kolkutti vähän mieltäni. Aluksi hankin kirjasen, joka oli juuri bujoilu varten (tässä kyseisessä kirjasessa on siis pisteitä eikä esimerkiksi ruutuja kuin tavallisessa vihkossa. Pisteet auttavat piirtämään esimerkiksi nelikulmioita.) Bujoksi kelpaa siis aivan tavallinen vihkokin, mutta halusin ehkä hieman edistää intoani ja hommata kyseiseen tarkoitukseen suunnitellun version. 

Aloitettuani piirtämään vuosinäkymää, mietin taas tulenko oikeasti askartelemaan tämän kirjasen parissa pitkiäkin aikoja pelkästään vain kuukausisuunnitelmieni takia. Vuosinäkymä valmistui ja en ollut siihen aivan tyytyväinen. Se ei vain mielestäni ollut niin kiva kuin se olisi voinut olla. Lannistumatta kuitenkin siirryin piirtelemään kuukausinäkymää ja tein lisäksi myös viikkonäkymät. Ei ehkä hienoin piirtämäni kuukausi, mutta se sai kelvata.  Ja siitä se lähti.

Huomasin pian, kuinka kätevää onkin kun voi varata juuri niin paljon tilaa kuin vain ikinä tahtoo jollekin asialle. Tein bujooni myös erilaisia listoja ja tilastoja erilaisista asioita, esimerkiksi kuinka monta tuntia nukun. Muutama kuukausi myöhemmin havahduin, kuinka oikeasti pidän tämän tyylisestä suunnittelusta ja kuinka pääsee toteuttamaan itsestään sitä luovempaa puolta, vaikka omat sivuni eivät olleetkaan ehkä mitään mestariteoksia. Koukuttavaa bujoilusta tekee se, että se ei ole pelkkä kalenteri.

Nykytilanteessa voin sanoa, että bujon tekeminen minun kohdallani on hyvä ratkaisu, koska on kiva näpertää jotain ja kalenterista tulee tavallaan yksi osa elämää kaikkien ominaisuuksien ansiosta. Mietin, jospa joskus tekisin postauksen suunnittelemistani kuukauden sivuista, jossa kertoisin enemmän siitä, mitä teen ihan konkreettisesti, koska tämä postaus käsitteli lähinnä sitä, miten tieni on vienyt bujoiluun. Loppuun vielä muutama kuva elokuun sivuista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti